Kora:
desetjaja
desetvelikih kašika šećera
četirivelike kašike ulja
50gčokolade za kuhanje
petvelikih kašika brašna za pite i kolače
petvelikih kašika mljevenih oraha
petvelikih kašika mljevenog keksa
dvijevrećice praška za pecivo
Fil:
četirijaja
150gmargarina
250gtahan halve
150gčokolade za kuhanje
250gmljevenog keksa
150gmljevenih oraha
Ukrasavanje:
-cokolada za kuhanje
-ulje
-slatko vrhnje
-slagfix/kremfix
-mljeveni keks i orasi
Način pripreme
Kora:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke dodati 2 vrećice praška za pecivo, te izumutiti viljuskom. Bjelanjke mikserom umutiti u črvst snijeg, te dodati šećer i izumutiti. Sjediniti žumanjke i bjelanjke, te izmutiti mikserom. Istopiti(istopite prethodno, jer je potrebna ohlađena smjesa) 50g čokolade sa 4 kašike ulja. Sjediniti smjesu od jaja sa smjesom od čokolade. Dodati mljevene orahe, mljeveni keks i brašno, te izmiješati kašikom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Od gore navedene smjese trebate dobiti dvije kore.
Fil:
Smjesa 1:
Izmutiti mikserom 4 bjelanjka u čvrst snijeg, dodati 4 žumanjka, te izmutiti mikserom. Isjeći 150g margarina na listiće.
Smjesa 2:
Istopiti 150g čokolade. Dodati 250g izmrvljene tahan halve u čokoladu i izmiješati. Dobit ćete smjesu koja podsjeća na tijesto. Dodati vruću smjesu 2 u smjesu 1, te izmutiti mikserom. Dodati 250g mljevenog keksa i 150g mljevenih oraha; te izmutiti mikserom. Staviti u frizider 1-2 sata. Ohladjenu koru premazati filom i poklopiti drugom korom.
Premazati ostatkom fila cijeli kolac. Posuti mljevenim keksom i mljevenim orasima. Istopiti cokoladu sa uljem i ohladiti na sobnoj temperaturi, te ukrasiti kao na slici. Ukrasiti izmucenim slatkim vrhnjem(mozete dodati i slagfix/kremfix zbog ocuvanja oblika ukrasa napravljenog spricom) kao na slici.

Nema komentara:
Objavi komentar