Sastojci
600 gr brašna
0,5 dcl maslinovog (suncokretovog) ulja
žlica soli
1 dcl tople vode
500 gr opranog narezanog špinata ili blitve
3 režnja češnjaka
malo maslinovog ulja, češnjak, sol, čili po želji
Priprema
1.
Količina je dovoljna za jednu pitu. Prosijte brašno, dodajte žlicu soli, ulja i dodavajte polako tople vode dok mijesite tijesto. Ukoliko vam ispadne premekano, dodajte još brašna, zamijesite tako da bude srednje tvrdo. Zatim namažite ruke uljem i razdvojite nekoliko loptica tijesta. Za jednu pitu je dovoljno 2 lista. Manje smjese stavite na stolnjak koji ste prethodno posuli brašnom. Dodajte još malo brašna i od svake napravite čvrste loptice, tako da povlačite zadnji rubove tijesta prema unutra dok se dovoljno ne ukuha i postane malo tvrđa i čvrsta loptica. Otprilike jednu pjesmu Nju zatim oklagijom lagano izvaljajte, kao što je na slici, a zatim premažite s malo ulja. Tijesto nek stoji barem 20-ak minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.
2.
Blitvu samo dobro operite i očistite, dodajte joj sol, češnjak i maslinovo ulje. Ako želite, možete dodati i svježi sir i jedno jaje. Ja sam ciljala na ovaj zemljani, čisti okus blitve, tako da sam to ovaj puta izostavila. Umjesto blitve, možete drugu pitu puniti sezonskim tikvicama, a u Bosni je poznata i pita maslenica, koja se jede prazna. Pita se može raditi i od integralnog tijesta, a može se i nepečena zamrznuti.
3.
Razvucite tijesto uz pomoć oklagije ili rukama, ovisi kako vam je lakše, ja koristim najprije oklagiju, pa završim rukama. Razvlačenje radite polako i strpljivo, ali ako ste sve napravili kako treba, trebalo bi se bez problema razvlačiti preko cijelog stola. Ne brinite ako nastane i koja rupa, kada zarolate tanko tijesto, to se neće primijetiti. Zatim lagano pošpricajte s malo ulja, i dodajte smjesu tako da je rasporedite po cijelom listu. Zarolajte uz pomoć stolnjaka, tako da ga podignete s jedne strane do pola, a zatim to sve ponovite s druge. Napunjene listove pite režite na željenu dužinu i prebacite u nauljen, a dobro bi bilo, i već zagrijan pleh kako bi s donje strane dobiti još bolju koricu. Možete raditi i kružni oblik od tijesta. Polako zamotajte u krug i stavite na nauljen pleh. Zatim ponovite sve s drugim listom i zamotajte ponovno ili oko ovog već napravljenog lista.
4.
Pecite na 220 C oko pola sata. 10-ak minuta prije kraja izvucite pitu i pospite je s malo vode. Ponovno je pospite vodom nakon što je gotova, te prekrijte čistom krpom. Za dodatnu aromu premažite ju maslinovim uljem s češnjakom i krupnom soli. Poslužite uz kajmak ili jogurt sa začinima. Ja sam koristila mješavinu mente, korijandra i vlasca, a jogurtu dodala i malo limuna. Sve sam poula dimljenom paprikom.
(coolinarka.com)

Nema komentara:
Objavi komentar