Kompot od jabuka i sljiva




Na velikim vrućinama  korisnije je piti tople napitke nego hladne.   Osim čaja,  kompoti su upravo  korisni i leti i zimi jer sadrže vitamine. Mogu se praviti od sezonskog voća,  od suvog... A mogu se pasterizovati i koristiti kao zimnica.   Ja sam danas pravila kompot od jabuka i šljiva,  starinski,  sa cimetom,  limunom i vanilom.





Sastojci




količina po potrebi jabuka
šljiva
šećer
vanilin šećer
limun
cimet


Priprema


1.
Količinu voća stavite po potrebi.  Jabuke ogulite,  iseckajte na  kockice,  kriške, kako volite,  i poprskajte limunom.   Šljive očistite od koštica i isecite na četvrtine.
2.
Nalijte  voće vodom,  dodajte vanilin šećer  i kuvajte dok voće malo omekša,  a to je 5-10  minuta,  zavisno  koja je vrsta jabuka i koliko su šljive zrele.
Kada je gotovo,  dodajte šećera po ukusu.
3.
Kada poslužujete dodajte  malo cimeta.   Takodje se može dodati još limuna ili ko voli malo ruma.
4.
Kompot je najlepši kada je mlak  ali  ukusan je i rashladjen.


(coolinarika.com)

Nema komentara:

Objavi komentar